Wil jij een aantrekkelijke werkgever zijn?
Goed om te weten: een fietsplan is onder medewerkers de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit blijkt uit recente cijfers van onze zusterorganisatie FiscFree®. Meer dan 60% van de vrije ruimte van de WKR is in de afgelopen jaren besteed aan de aanschaf van fietsen. Veel werkgevers voeren een fietsplan in zodat medewerkers de mogelijkheid krijgen vitaal te blijven. Juist nu - vanwege het vele thuiswerken en gebrek aan beweging - heel welkom. Heb jij ook ambitie om een nog aantrekkelijkere werkgever te zijn met oog voor je medewerkers, dan mag een fietsplan dus eigenlijk niet ontbreken.
Fietsplan: de voordelen
- Het aanbieden van een fiets met belastingvoordeel is voor veel werkgevers en werknemers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.
- Fietsen is gezond en levert een bewezen bijdrage aan de arbeidsproductiviteit van medewerkers (minder ziek, verhoogt concentratievermogen, meer weerstand).
- De fiets is vriendelijker voor het milieu dan de auto.
- De fiets levert een bijdrage aan de oplossing van het fileprobleem.
- De fiets biedt een oplossing voor parkeerproblemen bij bedrijven.
Fiscaal voordelig: hoe zit dat?
Last, but not least, het financiële plaatje. Een fietsplan biedt binnen de WKR medewerkers een behoorlijk belastingvoordeel van gemiddeld 40% op de aanschafwaarde van een fiets. Bij een duurdere elektrische fiets is dat best veel. Als werkgever bespaar je daarnaast op sociale lasten omdat je minder brutoloon uitkeert. En over loon betaal je gemiddeld 18% aan sociale lasten. Zo is het niet opmaken van het WKR budget zelfs duurder dan het wél opmaken. Al met al biedt een fietsplan binnen de WKR je organisatie een dubbel voordeel.
Denk ook aan een fietsverzekering
Een nieuwe fiets via het fietsplan van Nationale Fiets Projecten kan een medewerker direct verzekeren via de verzekering van onze partner Kingpolis. Een veilig idee, want jaarlijks worden naar schatting zo'n 750.000 fietsen gestolen! Vooral elektrische fietsen zijn populair roofgoed. Deze 3-jarige fietsverzekering is door de consumentenbond betiteld als ‘best getest’ en ‘beste koop’. Verzekeren kan tegen diefstal of met uitbreiding van een casco compleet-dekking. Ook hier geldt een fiscaal voordeel op de verzekering als deze gelijk bij de aanschaf van de fiets wordt afgesloten.
En ... aan de Nationale Fietsbon
De Nationale Fietsbon kan voor onderhoud, reparatie van de fiets of de aanschaf van fietsaccessoires worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een extra slot, fietstas, een reparatieset of een kinderzitje. Medewerkers kunnen de bon (3 jaar geldig) inwisselen bij ruim 3.000 rijwielhandelaren in heel Nederland. Als deze bon wordt gecombineerd met de aanschaf van een fiets dan geldt hier eveneens het fiscale voordeel. Maar de Nationale Fietsbon kan ook op een ander moment worden ingezet. Wil je je medewerkers verrassen met een origineel cadeau? Bij verjaardagen, jubilea of als bonus voor bijzondere prestaties? Dan onderstreept de bon niet alleen je fietsbeleid, maar is het vooral een gezond cadeau.
Vraag nu meer informatie aan!
Wil jij een nog aantrekkelijkere werkgever zijn en je medewerkers een fiets met belastingvoordeel aanbieden? Vul het formulier in en je ontvangt zo snel mogelijk alle informatie over het fietsplan!
Een fietsplan: veelgestelde vragen
Wat houdt een fietsplan in?
Een fietsplan wordt door de werkgever ingevoerd om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren. Met een fietsplan biedt de werkgever haar medewerkers de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een nieuwe fiets aan te schaffen. Een fietsverzekering en de Nationale Fietsbon behoren ook tot de mogelijkheden. De werkgever kan kiezen of hij de aanschaf van de fiets verrekent met de medewerker of schenkt aan de medewerker. Wordt er gekozen voor verrekening? Dan hebben zowel de medewerker als de werkgever hier voordeel bij. De kosten van de aanschaf moeten in beide gevallen ondergebracht worden in de vrije ruimte van de WKR.
Wat kost het om een fietsplan in te voeren?
De invoering van een fietsplan kost helemaal niets. Sterker nog: door de aanschaf van de fiets te verrekenen met medewerkers is er zowel voor de medewerker als voor de werkgever financieel voordeel te behalen.
Zijn er voor de medewerker ook kosten?
De medewerker krijgt via het fietsplan fiscaal voordeel op de aanschaf van een nieuwe fiets. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van het tarief van de inkomstenbelasting. Maar gemiddeld is dit 40%. Vooral bij de aanschaf van een relatief duurdere elektrische fiets is dat best veel.
Zijn er voorwaarden voor medewerkers bij deelname aan een fietsplan?
Werkgevers bepalen zelf de voorwaarden, wij noemen dat de zogenaamde spelregels. Deze kunnen altijd aangepast worden. Om je een idee te geven, denk aan veel gehanteerde spelregels zoals: een maximaal bedrag dat in aanmerking komt voor fiscaal voordeel, eens in de drie jaar deelnemen of minimaal de helft van de werkdagen de fiets inzetten voor woon-werkverkeer.